Translate

torsdag 19 januari 2023

För tidigt åldrande

 VET NI ATT…

I juni 2018 släppte Världshälsoorganisationen (WHO) den 11:e upplagan av sin internationella klassificering av sjukdomar, och för första gången lade man till åldrande. Från naturligt tillstånd till behandlingsbart tillstånd och har godkänt behandlingar av åldrande genom föryngring.

Klassificeringen av åldrande som en sjukdom banar väg för ny forskning om nya terapier för att fördröja eller vända åldersrelaterade sjukdomar. Näringsavkänningssystem har varit ett intensivt fokus för undersökningar för att reglera proteinsyntes och celltillväxt. Man ser att proteinfamiljen sirtuin är en avgörande faktor för åldrande och som endast kan fungera tillsammans med NAD+, en molekyl som skapas från B3 (niacin) och som finns i alla levande celler. Åldrandet kännetecknas bland annat av försämrat näringsupptag, mitokondriell dysfunktion och oreglerad intercellulär kommunikation.

Vad är vitaminer och på vilket sätt är dom nyttiga?
Casimir Funk var en polsk biokemist som ansågs vara den första som formulerade vitaminbegreppet och kallade dessa för vital amines eller vitamines. Han var också den förste att isolera nikotinsyra (även kallat niacin eller vitamin B3).

Visste ni det här om vitamin B3 och betydelsen för åldrande
Vitamin B3, niacin, är en ensam molekyl som vi har naturligt i kroppen. B3 kan slå sig ihop med många olika molekyler och skapar på så sätt nya molekyler.

Vid behov signalerar kroppen till B3 att slå sig ihop med en energimolekyl, alltså en sockermolekyl. När den molekylen är färdig så har den formen av Nikotinamide Ribosome (NR) som då är niacin och socker.

Den molekylen får signal om att slå sig ihop med en fosfatmolekyl. Då har det skapats en ny molekyl som heter NicotinamidMonoNucleotide (NMN) så då är niacin+socker+fosfat bildat.

När NMN molekylen är klar har den enbart en uppgift nämligen att slå sig i lag med en annan NMN molekyl och då skapas Nikotinamidadenindinukleotid (NAD+).

Det här är en förening som finns i varje levande cell och är avgörande för cellernas energiproduktion.

Ny forskning visar att NAD+ gör mycket mer än så, hundratals olika proteiner i cellerna kräver NAD+ för att fungera korrekt.

Den viktigaste av proteinerna är sirtuiner som cellerna kräver för att NAD+ skall fungera
Sirtuiner skyddar cellernas DNA mot skador som leder till åldersrelaterade åkommor. Det är proteinet sirtuin som instruerar NAD+ hur och vad det skall göra. Sirtuiner är mekanismen i kroppen som bland annat reglerar tillverkning av nya celler samt immunförsvarets funktion. Ökad sirtuin aktivitet leder till längre liv och minskning av åldersrelaterade funktionsförluster.

Vid 50 års ålder har NAD+ minskat med 40 % medan personer i 80 års ålder kan ha enbart 90 - 97 % lägre nivåer av NAD+ om man jämför med en person i 20 års åldern.

Reservatrol och B3
En av molekylerna som skapas i växtriket är Resveratrol. Man hittade molekylen redan på 30-talet. Reservatrol förekommer naturligt i röda druvor och andra mörkt färgade frukter.
Bland dess många fördelar aktiverar reservatrol sirtuiner, de viktigaste försvarsproteinerna kopplade till ett längre och hälsosammare liv. 
Men Resveratrol kan inte göra arbetet om cellerna har låga NAD+. Lösningen är att öka intaget av B3 för att öka NAD+ nivåerna samtidigt som man främjar sirtuin aktivitet med Resveratrol. 
Kombinationen av reservatrol och niacin säkerställer att den förbättrade sirtuin aktiviteten kan ha sin maximala gynnsamma effekt på hälsa och åldrande.

Glöm inte vikten av näringsrik mat och ett naturligt kosttillskott


Födoämnen som aktiverar sirtuinerna är:
Abborre, gös, lax, regnbågslax, öring, inlagd sill, sardiner, sardeller, makrill, vild svamp, tonfisk, gädda, röding, havsabborre, hälleflundra, strömming, brax, sik, ägg, röda vindruvor, broccoli, te, choklad, rött vin, svarta vinbär, oskalade äpplen, citrusfrukt, kapris, kål, citrusfrukter, gurkmeja, persilja, blåbär, hallon, lingon, libbsticka, fil, yoghurt, gräslök, röd lök, gul lök och eko tomater.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.