Förebyggande hälsovård för Hund och Katt
Näringsbalans Hund o Katt
I en perfekt värld skulle alla djur bli utfodrade med BARF, alltså färsk obehandlad rå föda, och få vara ute i frisk luft och sol. Men, nu är det inte en perfekt värld och många har inte möjlighet att fodra naturligt, utan de flesta husdjur får kommersiellt foder och i bästa fall lite tillskott av vitaminer och mineraler.
Näringsbalans rekommenderas alltid i kombination med all utfodring samt i alla behandlingar för att få till ett snabbt tillfrisknande. Följ dosering på burken.
Kolloidalt Silver
Kolloidalt Silver 2,5 liter och 1 liter
Kolloidalt Silver (fortsättningsvis förkortat till KS) är mineralet som skyddar kroppen mot ovälkomna mikroorganismer. Ionosil innehåller 30% nanopartiklar och resterande 70% är silverjoner. Detta är enligt all forskning den bästa blandningen.
Ju mindre partiklarna är storleksmässigt, desto bättre effekt har silvret. Det beror på att de små partiklarna lättare kommer in i och kan störa mikroorganismerna. Varje jon har förmågan att neutralisera en svamp, bakterie eller ett virus. Det som gör KS än mer intressant är det sätt det dödar på. Silver har en väldigt stark oxidativ förmåga. Silverjonerna sugs upp av mikroorganismerna och ställer till med oreda i organismens inre kemiska processer.
KS understödjer en frisk bakterieflora om djuren ätit något olämpligt som orsakar magsjuka. KS är en utmärkt vattenreningsprodukt som man tillsätter i djurens vattenskål.
Använd
KS vid alla former av inflammationer, infektioner, brännsår, bitsår, klössår,
tandköttsinflammation, ögoninflammation, förkylning, halsinfektion och
öroninfektion.
Enzymer
För de djur som inte kan få en BARF-diet av någon orsak kan man använda enzymtillskott för att ersätta de enzymer som förstörs vid upphettning av den processade maten.
Enzymtillskott har visar sig ge imponerande resultat som ett, både säkert och hälsosamt redskap för alla djurslag från hundar, kattor, fåglar, reptiler, fiskar och människor. Tillsats av enzymer till allt processat foder förbättrar matsmältningen och assimileringen av näringsämnen så effektivt att storleken på portionerna kan minskas med 15-20 procent och djuren känner sig ändå nöjda och mätta. Bra även för att de inte skall bli överviktiga.
Veterinärer som provat att
tillsätta enzymtillskott bekräftar att tillskott av enzymer visar förbättrad
pälskvalitet, ökade kullar med högre överlevnadstal och mindre problem under
dräktigheten. Även ökad rörlighet hos äldre hundar samt förbättring av höftleder.
Allt detta har man konstaterat händer utan att ens tillsätta vitaminer och
mineraler eller andra tillskott i fodret.
En veterinär som började tillsätta vitamin C på sina patienter noterade dramatiska hälsofördelar.
Vitamin C skyddar vid en rad hälsoproblem som degenererad ryggradssyndrom, höftledssjukdom, artrit, tand-hud- och pälsproblem samt diskbråck. Vitamin C är av stor vikt för friska binjurar och lindrar effekten av binjurestörningar.
Dosering: Liten hund och katt: 1 kryddmått dagligen
Mellan och Stor hund: 1 kryddmått 2 gånger/dag
Vid akuta besvär kan pulvret ges 3-4 ggr dagligen
MSM är en viktig källa till svavel, men har också unika egenskaper relaterade till dess kemiska struktur och biologiska aktiviteter.
Efter kalcium och fosfor är svavel det tredje vanligast förekommande mineralet i kroppen. MSM är viktig för den elastiska vävnaden genom att delta i bildandet av kollagen och keratin, de grundläggande ingredienserna i hår och naglar, liksom de essentiella aminosyrorna metionin och cystein. MSM skyddar kroppens slemhinnor och är en stark antioxidant som kan binda och inaktivera fria radikaler. Mineralet fungerar stärkande på kroppens naturliga försvar
MSM, i samverkan med biotin, spelar även en viktig funktion vid omvandlingen av kolhydrater till energi.
Studier har visat att MSM har en anti-parasitisk verkan genom att skapa en skyddande och ogenomtränglig beläggning på slemhinnorna.
Skillnaden mellan det gula svavlet som är grundämnet svavel i ren form, vilket inte så bioupptagligt, och MSM är att MSM är organiskt svavel, dvs det är bundet till kol och är alltså samma form av svavel som det svavel som kroppen innehåller och som kroppen kan använda i biokemiska processer.
MSM övergår i kroppen till de svavelhaltiga aminosyrorna metionin, cystein, cystin och taurin.
Dosering: Liten hund och katt: ½ kryddmått dagligen
Mellan och Stor hund:1 kryddmått 2 gånger/dag
Nypon+C
Helnypon har enligt många studier visat sig ha en kraftfull antiinflammatorisk effekt som har varit värdefullt vid artroser. Denna substans har visat sig påverka hastigheten på de vita blodkropparna vilket då kan bidra till att inflammationerna minskar och lederna blir rörligare.
Nyponet hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna och bidrar även till att reglera pH-värdet om det har uppstått försurningar i vävnaderna.
Katt och liten hund ½ - 1 tsk dagligen
Mellan och Stor hund: 1-2 tsk 2 gånger/dag
Vid akuta besvär kan pulvret ges 3-4 ggr dagligen
För de unga och växande djuren
Olika hundraser växer naturligtvis olika lång tid, småhundar har kanske växt färdig vid omkring ett års ålder medan de största raserna växt färdigt först när de är cirka två år.
Kattorna är i regel färdigväxta vid omkring ett års ålder och tiden mellan ett och fyra års ålder växer de till sig i ben och muskelmassa.
Som alla ”barn” ömsar dom tänder vilket kräver mer av vissa näringsämnen och att deras foder är av högsta kvalitet.
För det växande djuret är det också en stor fördel att ge cellsalterna Kalciumfosfat (cellsalt 2 och Silicea (cellsalt nr 11). Det är två mineraler som är viktiga för uppbyggnad och hur djuret kan tillgodogöra sig proteiner samt att utveckla styrkan i bindväv och brosk.
Vid tandömsning sätter man till Kalciumfluorid, mineralsalt nr 1, för utveckling av friska och starka tänder, mineralet är också viktig för elasticiteten i ögonens linser.
Alltid tillsammans med Näringsbalans.
Köp cellsalterna här du kan välja på flytande och tabletter.
Tänderna försämras på många raser — småhundarnas kanske allra mest och kattorna drabbas också av samma problem. Deras mat bör finfördelas och naturligtvis är vitamin– och mineraltillskott väldigt viktiga.
Gamla djur får lättare njurproblem och ett symptom är att de blir svaga i bakdelen. ReVet 18 understödjer njurarnas funktion.
Kattorna får ofta sköldkörtelförändringar i form av överaktiv sköldkörtel vilket innebär att de magrar av. Organelexir nr 5 understödjer sköldkörteln. ReVet 13 fungerar bra för att understödja hela det hormonella systemet.
Bra understödjande medel för unga såväl som gamla hundar och katter
Ryggraden i immunförsvaret är de vita blodkropparna. De cirkulerar runt i kroppen tillsammans med blod och lymfa. Om något smittämne lyckats passera de naturliga skyddsvallarna reagerar kroppen med inflammation. När en inflammation uppstått kommer det rätt så snart en massa vita blodkroppar och avlägsnar (äter upp) bakterier och andra små partiklar.
Om en inflammation blir kronisk (håller i sig mer än 14 dagar), ökar en viss typ av vita blodkroppar, de så kallade lymfocyterna. Vissa ämnen påverkar lymfocyterna negativt och sådana ämnen finns bland annat i vacciner.
Finns det risker med vaccineringar?
Kroppen kan inte rena ut tungmetaller så de fortsätter att ackumulera under djurens livstid. När tungmetallerna kommer upp i högre nivåer så kan allvarliga tillstånd, såsom neurologiska och njur- och matsmältningssjukdomar uppstå. En livstid av obefogade vaccinationer kan, trots de bästa avsikter, försämra djurens hälsa enbart genom de giftiga metallbelastningarna.
Bortsett från ackumulering av giftiga metaller och andra skadliga ämnen kan vaccinerna ge en rad biverkningar, Dels de vanliga, som svullnad, ömhet, styvhet och slöhet, men de kan även orsaka muskelinflammation, polyartrit (ledinflammation), allergi, epilepsi, ja det finns inget på den fysiska kartan som inte kan påverkas negativt av vaccinering.
Det händer även att djuret drabbas av anafylaktisk chock som kan vara livshotande och i värsta fall kollapsar djuret och dör.
Understödjande medel för immunsystemet vid vaccinering
Dr. Reckeweg R1 och KS för immunförsvaret, och ReVet nr 18 som understödjer njurarnas borttransport av tungmetaller. Vitamin C är en antioxidant och förbrukas i stora mängder i samband med vaccinering.
Fästingar som tagit sig upp på djuret penetrerar huden med sina skarpa mundelar och börja suga blod. Under processen sväller fästingen upp rejält, vilket gör den lätt att upptäcka när man borstar eller klappar djuren. Bäst sättet att ta bort fästingar är att använda speciella fästingplockare för att vara säker på att få med huvudet.
Inälvsparasiter
Spolmasken är tillsammans med bandmasken de absolut vanligast förekommande inälvsparasiterna hos hund och katt i Sverige. Hundar kan smittas av spolmask om den äter andra djurs avföring eller vilda smådjur. Vid dräktighet smittas valparna via tiken som foster och även via mjölken när de diar. Bandmask är relativt ovanlig hos hundar men man får se upp om ens hund äter småvilt.
Hos katter är spolmask vanligt— framför allt hos utekatten. Hos katten smittas ungarna enbart genom modersmjölken. Bandmask är däremot mycket vanligt hos katter som äter råttor och fåglar men den smittar inte från katt till katt.
MSM skyddar slemhinnorna genom att binda till receptorställen på slemhinnans yta i tarm och urogenitala områden samt i andningsorganen. Genom den funktionen så uppstår det ett blockeringsgränssnitt mellan djuret som värd och den inre miljön. Om parasiterna är oförmögen att fastna på slemhinnorna så spolas de helt enkelt ut ur kroppen.
Vitlök (Allium sativum) är inflammationshämmande och ett ypperligt komplement för att minska användningen av kemiska avmaskningsmedel. Den minskar insektsangrepp under sommaren samt att vitlök stärker tarmens bakterieflora. Den lilla mängd vitlök som finns i Allium Sativum är inte farligt att ge till djuren.
Kolloidalt Silver kan ges för att förhindra bakterieangrepp från t ex fästingar.
Homeopatisk behandling
Ledum används EFTER alla typer av insektsbett i kombination med ReVet 11 som stärker immunsystemet. Kombinationen kan användas i förebyggande syfte mot stelkramp, t ex om djuret har ett djupt sticksår som inte blött. För utvändig behandling används KS.
Matsmältningsapparaten
Till matsmältningen hör mun och tänder, magen, tarmar, bukspottkörtel, lever och galla.
Generellt sett bör hunden/katten få mat två gånger dagligen, Om dom inte äter upp inom trettio minuter, ta bort maten. Många djur äter största mängden på kvällen.
Om hunden är väldigt glupsk kan man dela upp den dagliga ransonen tre och fyra gånger under dagen. Se upp om hunden äter en stor måltid och dricker mycket vatten för att efter det springa ut och leka, det kan orsaka stora problem med magen.
Den allra vanligaste orsaken till matsmältningsrubbningar, upplever vi, är foderrelaterade. Hundar och katter fodras oftast med industriellt framställda produkter och den typen av foder orsakar många välfärdssjukdomar som till exempel övervikt och diabetes.
Magen
Även friska djur kräks ibland, en vanlig orsak till någon sporadisk kräkning kan vara att den hittat något ”gott” ute och satt i sig eller svalt för stora bitar mat, eller som katten, kräks hårbollar.
Om man vid veterinärundersökning inte hittar något fel så bör den första åtgärden vara att byta foder.
Symptom på leverbelastning
Tarmarna
I grovtarmen resorberas vattnet och smörjs avföringen så den lätt kommer ut. Tarmens bakterieflora har till uppgift att bryta ner de sista resterna och ändtarmens funktion är att samla upp avföringen för att sedan trycka ut den.
Diarré och behandling
Förstoppning
Pankreatit (bukspottkörtelinflammation) hos Hund och Katt
Inflammation i pankreas är vanligast hos överviktiga djur som äter industritillverkat foder som är lågt på protein men har högt fett- och kolhydratinnehåll. Symptom som är relaterade till den dåliga matsmältningen som följer pankreassjukdom kommer i skov av kraftig hunger och överätning.
Skydda djuret från att utveckla pankreatit
Symptom och behandling
Akut pankreatit visar sig som förlust av aptiten, kräkning, skummande diarré, blodig avföring, svaghet och kraftiga buksmärtor.
Tillsätt matsmältningsenzymer med fodret och ett tillskott av vitaminer och mineraler som är lätta för djuret att assimilera. Ge extra vitamin C och gärna grönsaker som pressats till en juice. Ge aldrig kall eller fryst mat utan rumstempererad och ge små måltider vid varje tillfälle.
Diabetes och övervikt
Diabetes, eller sockersjuka, har blivit ett lika vanligt symptom hos husdjuren som för människan. Utfodring med processat foder som innehåller säd, raffinerade kolhydrater, stora mängder socker och annat märkligt är oftast den utlösande faktorn.
Vid diabetes har bukspottkörteln minskat eller helt upphört att producera insulin vilket leder till att blodsockret stiger.
Pankreas deltar i ämnesomsättningen och övervikt uppstår oftast i samband med felutfodring och överutfodring. I sådana fall, med kraftig övervikt, kan det istället vara så att det produceras för mycket insulin och fetterna lagras istället i kroppens fettceller. För mycket av fel mat och för lite motion ökar risken för att djuren skall utveckla fetma.
Födoämnesenzymer bildas i pankreas och dess uppgift är att finfördela födoämnena till små, små partiklar. Vid brist på enzymer försöker kroppen göra det bästa den kan med vad den har. Det innebär att det passerar ofullständigt smälta födoämnen ut i blodet. Detta leder till att många sjukdomssymptom kan uppstå. Symptom på brist hos hunden är att den äter sin egen eller andras avföring.
Förebyggande för diabetes och övervikt
Det bästa sättet att understödja god hälsa och normal vikt är att utfodra djuren med råa födoämnen (BARF). Enzymer kan skydda kroppen från många sjukdomar och understödja ett långt liv och en god hälsa hos djuren. ReVet 5 och ReVet 13 understödjer vid diabetes och övervikt.
Revbenen visar om djuren är överviktig, de skall kunna kännas men inte synas.
Rekommenderas Näringsbalans Hund & Katt, Enzymin, VitoMin C, ReVet 5 och ReVet 11
Analsäckarna bör få lite extra utrymme
Analsäckarna är små körtlar som sitter på var sida om tarmöppningen hos både hund och katt. De innehåller ett illaluktande sekret som oftast följer med avföringen ut. De har en revirmarkerande funktion.
Behandling
Shivanektar 2 och Shivanektar 25 samt vävnadssalt nr.1 Kalciumfluorid.
Öron
Både hundar och katter har extremt bra hörsel. De uppfattar ljud som våra öron inte kan uppfatta Dom är även bra på att lokalisera var ljudet kommer ifrån. Katten kan dessutom vända öronen i olika riktningar oberoende av varandra för att bättre kunna lokalisera ljudkällan.
Orsak till öronbesvär
Öroninflammation är en vanlig åkomman som drabbar djuren. Det kan vara en följd av skabb men också allergi. Om man uteslutit skabb, som är en parasit, så är allergi som grundar sig från foder den absolut vanligaste orsaken.
Man förklarar också ofta hundens symptom från öronen som ett anatomiskt problem därför att hörselgången viker av uppåt i nittio graders vinkel. Men knappast har väl naturen skapat hundens öron på fel sätt.
Det är vanligt att hundar med hängöron får problem ofta på grund av en massa hårväxt i öronen. Det är viktigt att vara uppmärksam på lukt och om det rinner något sekret från deras öron.
Men man får inte heller vara för ihärdigt att rengör öronen eftersom det kan orsaka symptom. Men oavsett orsak ger öroninflammationen ofta upphov till bakteriehärdar som ger djuren värk med illaluktande flytning,
Symptom
Det är vanligt att djuren kliar öronen och skakar på huvudet, eller att djuret håller huvudet snett åt det onda örat till och att örat blir rött och rinner. När katten river och kliar öronen kan det även uppstå så kallat blodöra, om den är ute och slåss uppstår lätt bit– och klössår i öronlapparna. Svart klet och kraftig klåda är ofta symptomen på skabb.
Rekommenderad behandling
Kolloidalt Silver är väldigt bra att använda vid örontvätt samt för invärtes bruk vid bakterie– och svampinfektion.